BONDAGE, OVERGAVE EN VEILIGHEID


BONDAGE, OVERGAVE EN VEILIGHEID
Wat is bondage

Bondage is een opwindend element dat tot de verbeelding spreekt en niet enkel in een bdsm context. Velen experimenteren met bondage door zijden sjaaltjes of zachte boeien te gebruiken, maar er zijn er ook die bondage erg spannend vinden en er een eind verder in gaan…. eyes wide shut eyeswideshut

Een veilige wijze van binden eist kennis, inzicht en vaardigheden die tijd vergen om ze je eigen te maken en waar niet lichtzinnig overheen mag gegaan worden.

De hoofdbekommernis bij het binden moet veiligheid zijn, er doen zich nog teveel gebeurtenissen voor met tijdelijke of blijvende schade.


Wat is bondage?

Wat is bondage

Bondage is het binden van een partner op een zodanige wijze dat zijn of haar bewegingsvrijheid beperkt wordt, bij bdsm meestal een onderdanige. Veelal met touw uitgevoerd maar met wat inspiratie zijn er vele andere mogelijkheden.

Bij bondage zijn verschillende soorten technieken en materialen gangbaar. De Japanse bondage, shibari, wordt aanzien als kunstvorm en met sierlijk touwwerk uitgevoerd. De knooppunten kunnen eventueel zo uitgevoerd worden dat ze genot, pijn of beiden kunnen veroorzaken. De huidige bondagetechnieken hebben veelal hun oorsprong bij shibari. Op het web zijn gespecialiseerde sites te vinden die relevante informatie geven over bondage.

Op deze pagina gaan we je hierin wegwijs maken en een aantal specifieke elementen van bondage belichten.


Waarom Bondage?

Waarom Bondage

Het gevoel van overgave, machteloos zijn, je lichaam in handen geven van je partner die alles met jou zou kunnen doen binnen de grenzen die afgesproken zijn, dit zijn elementen die veelal voor onderdanigen erg belangrijk zijn. Het aanleggen van een mooie uitgebreide touwbondage heeft ook een erotisch karakter. Je bent heel intiem bij elkaar betrokken, de subtiele aanrakingen van de huid door handen en touwen maken het geheel tot een sensuele gebeurtenis die emoties en diepere gevoelens naar boven kunnen brengen. Voor velen, en niet enkel onderdanigen, is het een trigger om tot “subspace” te komen. Voor de dominant is het zeker een machtsspel, het geeft de mogelijkheid zijn – haar fantasie de vrije loop te laten. De opwinding van de partner kan men goed controleren doordat de regie in zijn handen ligt.

Het spel kan gaan van zacht erotisch tot hard, naargelang de wensen en mogelijkheden van de partner. Maar ook door het stimuleren tot een bepaald niveau en het verlangen om daarna verder te gaan niet in te willigen. Door op deze wijze het hoogtepunt uit te stellen, worden de seksuele gevoelens versterkt.


Veiligheid

Play safe
Er wordt veel geschreven over bondage en veiligheid, meestal wordt er een opsomming gegeven van praktische zaken. Zelden dat men rekening moet houden met de lichamelijke toestand van je partner. Bij bondage is een redelijke tot goede fysieke conditie van beide partners gewenst, soepelheid is een meerwaarde boven kracht. Belangrijk is om de bondage aan te passen aan de lichamelijke gesteldheid van de spelpartner. Een partner van 45 jaar kan een heel andere bondage vereisen dan bij een twintiger. Onder andere volgende aandoeningen, klachten zijn niet of niet goed te combineren met bondage (overleg hierover met je arts):

  • ademhaling- en longproblemen
  • hartklachten en diabetes
  • epilepsie en obesitas
  • borstprothesen en scrotum bij sterilisatie
  • reumatische aandoeningen….

Neem ook eens de tijd om het menselijk lichaam te observeren, de locatie van organen, botten, aders en zenuwbanen. Vooral die plaatsen waar aders en zenuwen net onder de huid lopen zonder bescherming van botten of spierweefsel.

Weten wat er gebeurt, het kunnen herkennen en uiten, ook als ondergaande partij, is de eerste stap naar een veilige bondage sessie.

Een goede rigger zal steeds op voorhand informeren naar de lichamelijke conditie en mogelijkheden van de partner.

Uitermate belangrijk: blijf communiceren met je partner tijdens het binden, stel open vragen en blijf gefocust op veiligheid!

Nuttige veiligheidstips

Boeken en goede bondagesites zijn handige en nuttige hulpmiddelen om veilig te leren binden maar onvoldoende om het werkelijk te doen. De meeste vooraanstaande riggers in België geven regelmatig cursussen, zowel voor beginners als gevorderden. De cursussen zijn laagdrempelig, niet duur en zijn zowel in groep als privé te volgen. De aandacht voor veiligheid vormt naast technieken het belangrijkste onderdeel.

De meeste foto’s, die je op internet ziet zijn uit commerciële sm scenes waarbij je de meeste extreme bondagehoudingen ziet. Niet zelden zijn dat beelden die in scene zijn gezet. Meerdere riggers zijn één model aan het binden en het nemen van een foto duurt hooguit enkele seconden. Dit is geen weergave van de realiteit bij het binden. Bovendien, zeker bij Japanse bondage, is er vaak sprake van goed getrainde, uiterst soepele en ervaren modellen.

Bij veiligheidsmiddelen wordt dikwijls een verbandschaar aangeraden bij noodsituaties. Deze hulpmiddelen zijn hiervoor niet geschikt. Ze zijn ontworpen om kledij en verbanden te knippen en niet een aantal touwen. Gebruik hiervoor een zeilmakersmes of ropecutter, verkrijgbaar bij een outdoorwinkel. Hou rekening met de veiligheid van je partner bij het snijden!

Sommige posities kunnen snel ademnood veroorzaken, bijvoorbeeld bij dubbelvouwen of op de buik liggen. In combinatie met borst- of lichaamsharnassen of wanneer de armen op de rug gebonden zijn maken het risico nog hoger.

De buik is een kwetsbare regio gezien de vitale organen die er zich in bevinden. Een erg strak touw in dit gebied is nooit een goed idee. Knopen op verkeerde plaatsen kunnen dit nog verergeren (zoals steeds met knopen).

Leg nooit touwen, knopen of lussen in of over gewrichten, maar werk erboven of eronder. Het touw kan als een hefboom gaan werken, het gewricht ontwrichten, verdraaien of zelfs uit de kom drukken en kapsels beschadigen.

In de omgeving van een aantal gewrichten liggen zenuwbanen en aders net onder de huid en zijn ze niet omringd door spier-, bind- of vetweefsel, maar door bot. Afklemmen en zenuwbeschadigingen zijn in de buurt van gewrichten het grootste risico.

Als ledematen beginnen te “tintelen” of “kouder” beginnen aanvoelen of “verkleuren” moet de bondage onmiddellijk verwijderd worden, niet “nog even” of “ ik hou het wel vol”…onmiddellijk verwijderen. Beschadigingen aan zenuwbanen komt nog steeds voor en soms zijn deze permanent.

Gebruik alleen kwaliteitstouw, voor een leek is het ene touw moeilijk van het andere te onderscheiden. Ga naar een gespecialiseerd en deskundig adres wanneer je touw koopt, en laat je bij twijfel steeds door een professioneel voorlichten. Gebruik bij voorkeur je eigen touwen om te binden, zo weet je de conditie waarin ze verkeren, was ze regelmatig om de hygiëne te waarborgen. Meer info over touwen vind je hieronder.


De Bondage

De Bondage
Voor je eraan begint is het goed om je eerst te gaan oriënteren, begin nooit zomaar met een bondage, zorg dat je weet wat je doet en tracht onverwachte situaties in te schatten. Zomaar een bevestigingspunt in het plafond plaatsen is niet voldoende, puntbelastingen zijn vele malen hoger dan het gewicht van een persoon. Het gaat uiteindelijk om de veiligheid van je partner.

Bondage is kennis, techniek, verbeelding en vooral veel oefenen ook voor eenvoudige bondages. Leer knopen te leggen die niet kunnen schuiven indien dit niet gewenst is om knellen te voorkomen. Ze moeten tevens eenvoudig te ontknopen zijn. Met een viertal type-knopen kan men degelijke bondages aanleggen.

Tracht als beginnend rigger niet te experimenteren met bondages tijdens een sessie. Maak gebruik van oefensessies om ervaring op te doen. Vertel ook je partner als je iets nieuws wil proberen. Het loopt niet steeds zoals jij of  je partner willen. Helemaal opnieuw moeten beginnen is geen mislukking maar een ervaring die je meedraagt.

Zorg bij voorkeur voor een sfeervolle ruimte waarin jullie niet gestoord zullen worden als het zover is. Neem voor het aanleggen van een bondage tijd, de huid is ons grootste en een erg gevoelig orgaan. Dus zorg ervoor dat er genoeg tijd is voor een sessie, en dat er voldoende tijd vrij gemaakt wordt zodat uit kan lopen geen probleem vormt.

Nazorg is belangrijk, plaatsen waar touwen hebben gezeten voorzichtig masseren om de bloedsomloop weer op gang te brengen zal zeker gewaardeerd worden en tijd geven aan je partner om volledig bij positieven te komen.



Bondage middelen

Natuurtouw
Synthetisch touw
Sterkte
Onderhoud
Waar kopen
Soort touwen
Niet geschikt

COMMENTAAR

  1. Grey&Ana

    januari 17, 2018

    Zouden graag opleiding volgen. Vrouw hier is enkel franstalig.graag meester franstalig of tweetalig. Regio waals brabant /brussel
    Iemand voorstel

  2. Baudica

    februari 18, 2018

    Ook wij zijn vragende partij voor een ervaren rigger die niet enkel der rigging doet, maar die nadien ook de vruchten plukt van zijn arbeid.

  3. Baudica

    mei 24, 2018

    Ook hier zijn we op zoek naar een goede rigger die nadien ongelimiteerd gebruik maakt van de geboden mogelijkheden.

VOEG EEN REACTIE TOE

*