3D ANIMATIE

3d
3D ANIMATIE

Bij deze animaties zijn alle karakters, achtergronden en belichtingen digitaal ontworpen. De 3D-computer-programma’s zijn zo geavanceerd, dat de geanimeerde karakters echt lijken. Vandaag de dag worden deze animaties steeds vaker gemengd met live action.

ONBEGRENSD

realistisch
De filmindustrie gebruikt al jaren de vele mogelijkheden die 3D biedt. Zo zou de film Titanic er heel anders uit hebben gezien als men geen gebruik had kunnen maken van 3D-technieken. Vroeger gebruikte men poppen en werden speciale voorwerpen handmatig vervaardigd, dit was tijdrovend en erg kostbaar. Nu worden steeds vaker omgevingen, voorwerpen, effecten en situaties met 3Dsoftware vervaardigd. Zo is het mogelijk om in een film een 3D-object toe te voegen, zoals een gebouw, een auto, of zelfs een mens. De technieken zijn zo goed geworden dat het gedetailleerde resultaat vaak niet van echt is te onderscheiden. Als u wel eens een aflevering van Star Trek hebt gezien, of Jurassic Park, dan hebt u ongetwijfeld zelf ervaren hoe realistisch deze 3D-effecten kunnen zijn. Hierbij worden specialisten ingehuurd voor het ontwerpen van kleding en gebouwen. Daarnaast wordt er ook gewerkt met scripts en storyboards. Het resultaat is vaak fenomenaal. Ook voor kunstenaars bieden animatiefilms nieuwe uitdagingen. Zij kunnen veel creativiteit kwijt in detaillering van modellen en het nabootsen van gezichtsuitdrukkingen van de karakters.
Animatiefilms worden steeds realistischer met behulp van professionele 3D-technieken. Een goed voorbeeld daarvan is de explosief groeiende seksmarkt waar plots elk scenario tot de mogelijkheden behoord. Het gebruik van 3D in de media- en de amusementswereld zal de komende jaren enorm toenemen. Films zullen steeds spectaculairder worden, omdat met behulp van 3D elke fantasie tot werkelijkheid kan worden gemaakt.

ONTWERPEN

Maak schetsen
Als men een 3D-scène gaat maken, is het handig om een aantal stappen in een vaste volgorde te doorlopen.

Stap 1. Voorspel

Voordat men daadwerkelijk gaat modelleren, is het goed na te denken over wat u precies wilt met het model en de scène. Denk aan elementen zoals: wat wilt u met de scène bereiken, welke sfeer moet het uitstralen? Verder kunt u alvast nadenken waar de belichting en de camera(’s) moeten komen te staan. Ook het positioneren van de objecten ten opzichten van elkaar en de lichtbronnen gebeurd in dit stadium. Maak schetsen om ideeën te concretiseren.


Stap 2. Modelleren en positioneren

Experimenteer met de opstelling
Als u een beeld hebt van hetgeen u wilt, dan kunt u het object, of de objecten gaan modelleren. Veel voorwerpen zijn in de vorm van kant en klare objecten verkrijgbaar. In sommige gevallen kan het de nodige tijd schelen door een bestaand object in de scène te verwerken, via internet zijn veel objecten te krijgen. Als u de objecten hebt, dan kunt u deze gaan plaatsen in de scène. Experimenteer met de opstelling van de objecten om het juiste, dramatische effect te krijgen.

Stap 3. Het uiterlijk wil ook wat

Om de objecten zo realistisch mogelijk te maken is het verstandig om de nodige aandacht aan het uiterlijk van de objecten te besteden. Met behulp van texturen kunt men een object van een natuurlijk uitziende huid voorzien. Het gebruik van ‘bump maps’ kan een oppervlak nog realistischer maken. Daarnaast kan men ook denken aan zaken als reflectie en refractie op het oppervlak van objecten.


Stap 4. Licht in de duisternis

Met licht kunt u speciale effecten creëren
Zonder licht is uw scène niet zichtbaar. De meeste 3D-programma’s voorzien een nieuwe scène standaard van een lichtbron die in veel gevallen voldoende is. Heeft men specifieke eisen en wensen, dan zal men zelf lichtbronnen moeten plaatsen. Verdiep u in de specifieke eigenschappen van de verschillende typen lichtbronnen die de meeste 3D-programma’s aanbieden. Kies vervolgens het juiste type lichtbron voor uw 3D-scène. Met licht kunt u speciale effecten creëren. Laat u inspireren door foto’s met speciale lichtval en experimenteer met uw scène. Voeg schaduw toe om het realistische effect te vergroten.

Stap 5. De camera ziet alles

Met de camera kunt u de scène op alle mogelijke manieren in beeld brengen. U kunt de camera recht voor de scène plaatsen, maar ook dramatische effecten creëren met bijvoorbeeld een ‘bird-eye view’ of de ‘worm-eye view’. Ook hier kunt u zich laten inspireren door fotomateriaal. Als u een animatie maakt, dan kunt u aan de hand van films een goed idee krijgen van de mogelijkheden waarop u uw scène in beeld kunt brengen. Ook hier geldt dat u met experimenteren tot verrassende resultaten kunt komen.


Stap 6. Renderen

gerenderde resultaat
Als u de scène naar tevredenheid heeft ingericht, dan is het de hoogste tijd om te gaan renderen. Afhankelijk van het programma hebt u verschillende mogelijkheden, zoals ‘scanline rendering’, ‘ray-tracing’ en ‘radiosity’. Voor het meest realistische resultaat gebruikt u ‘ray-tracing’ en ‘radiosity’, waarbij ‘radiosity’ het verst gaat. Als u de scène in een grote afmeting wilt renderen (bijvoorbeeld (2000×1500 pixels), dan is het handig om eerst een preview te maken in een klein formaat.

Stap 7. Nabewerking

In sommige gevallen is het noodzakelijk om het gerenderde resultaat verder te bewerken met een fotobewerkingsprogramma. Deze programma’s beschikken vaak over filters waarmee u allerlei effecten kunt creëren die met het 3D-programma niet, of lastig, mogelijk zijn.


VOEG EEN REACTIE TOE

*