DE UNIVERSELE SLEUTEL TOT EEN SUCCESVOLLE RELATIE

koppel

Een goede relatie is een verhouding waarin beide partners oprecht tegen zichzelf durven zeggen: “Ook al is er dan wel eens iets, dit is een verrijking van mijn leven, in deze situatie kan ik mijn weg gaan en weet ik me gesteund door de ander, en andersom is dat net zo. Wat ik aan liefde voel, kan ik kwijt in vertrouwen en oprechtheid, zonder angst of schaamte en op een creatieve en spontane manier”.


LIEFDE EN RELATIES eyes wide shut eyeswideshut

De kracht van het loslaten

Dit houdt niet in dat men een losbandig leven gaat leiden
De kracht van echte liefde schuilt niet in het vasthouden maar het loslaten. Een relatie verbetert door de partner los te laten en te genieten van de nieuwe mogelijkheden die deze dimensie te bieden heeft.

Zeker in het begin van een nieuwe relatie is er de neiging om je aan elkaar vast te klampen. De hormonen gieren door je lijf en je wilt die persoon voor jou alleen. Eens de verhouding vordert en de eerste verliefdheid verdwijnt is het belangrijk dat men elkaar durft los te laten. In een hechte relatie is het raadzaam als beiden een eigen leven hebben.

Dit houdt niet in dat men een losbandig leven gaat leiden. Je geeft elkaar de vrijheid om helemaal jezelf te zijn, je te ontwikkelen, eigen dromen na te jagen en die dingen te doen die je aangenaam en belangrijk vindt.
Jezelf vastklampen aan je partner is egoïstisch. Het lijkt een vorm van onvoorwaardelijke liefde, maar eigenlijk wil je de ander onder controle houden omdat je je onzeker voelt. Je bent bijvoorbeeld onzeker om alleen in het leven te staan, of onzeker om de ander kwijt te raken. Wanneer deze onzekerheid zich uit in een relationele wurggreep, kan dit de relatie ernstig beschadigen. Een bekend excuus is: “Ik vertrouw hem/haar wel, maar ik vertrouw die andere vrouwen/mannen niet!” Wat je hiermee eigenlijk zegt is dat je je partner niet vertrouwt.

Ga daarom bij jezelf na waar je bang voor bent, en vraag je af of deze angst realistisch is. Wees hier eerlijk over tegen je partner, en praat het uit. Liefde vanuit een wurggreep is op de lange termijn namelijk altijd destructief.

Echte liefde

un je partner de vrijheid
Liefde is een positieve energie, het draait om plezier, verbondenheid, intimiteit, een diep gevoel van vertrouwen en elkaar het allerbeste gunnen, het kent geen angst.

Negatieve energie binnen de relatie, zoals egoïsme, jaloezie, afgunst, wantrouwen etc., staat in de weg van echte liefde. Wanneer je van elkaar houdt vanuit een gevoel van pure liefde, kun je elkaar loslaten en toch dichter bij elkaar komen.

Gun je partner de vrijheid die hij of zij nodig heeft om gelukkig te zijn. Beweeg jezelf richting pure liefde, en praat met je partner over de onzekerheden die ervoor zorgen dat je hem of haar niet los kunt laten.
Liefde is het loslaten van angsten.


VERTROUWEN EN RELATIES

Schenk mekaar het vertrouwen
Vertrouwen hebben in je partner is erg belangrijk in een relatie, zo belangrijk dat je relatie ermee staat of valt.

Is iemand volledig te vertrouwen, wanneer je weet dat iemand je vertrouwen waard is, hoe je terug vertrouwen kan krijgen in een nieuwe relatie als je dit in een vorige bent kwijt geraakt…hoe ga je ermee om… Uiteindelijk is het antwoord voor iedereen anders. Elk persoon heeft een verleden waardoor hij elementen met zich meedraagt. Als je bent bedrogen geweest in een vorige relatie, dan is het zeker niet makkelijk om jezelf weer helemaal te geven, dat maakt het ook moeilijk om je te binden. Dat maakt het voor de (toekomstige) partner nog moeilijker waardoor deze heel veel energie kan kwijt raken door zich steeds te moeten bewijzen, iets wat dan weer veel spanningen kan veroorzaken.

 

Vertrouwen is geloven in elkaar maar eveneens in zichzelf. Geloof in je eigen intuïtie, schenk mekaar het vertrouwen en geef mekaar de vrijheid zodat jullie op een rustige en betrouwbare manier jullie eigen plekje in de relatie krijgen.
Wederzijdse erkenning van elkaars vrijheid is belangrijk. Durf eerlijk en open uit te spreken wie je bent, wat je doet, wat je wil en wat je doelen in het leven zijn. Maak ruimte voor veranderingen en probeer niet te voldoen aan de verwachtingen van de ander. Zo heeft ook jaloezie geen kans.
Tracht de ander niet te veranderen, maar accepteer elkaar zoals je bent. Zie mekaar op zielsniveau, zonder verleden of gebreken, maar heel zuiver en puur.


INTIMITEIT EN RELATIES

Interesse te tonen
Intimiteit met je partner is belangrijk als je een relatie hebt. Het zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt bij je partner, je van de ander op aan kan en je durft bloot te geven, dat maakt je relatie hechter. Zoiets komt niet vanzelf, daar moet tijd en energie in geïnvesteerd worden.

 

Toon interesse in elkaar

Wat houdt de ander bezig? Op het werk? Met vrienden? Door interesse te tonen laat je de ander zien dat je hem/haar de moeite waard vindt. Ook leer je je partner beter kennen. Bovendien kan je steun bieden als het even wat minder gaat.

Doe moeite voor elkaar

Ook dit lijkt een open deur, maar is erg belangrijk om te laten zien dat je de ander de moeite waard vindt en jezelf niet altijd op nummer één zet. Kook bijvoorbeeld eens lekker voor je partner, maak eindelijk die plankjes in de keuken als je dat al een tijd van plan was of plan een avond vrij voor elkaar. Het zit hem in kleine dingen.

Verras je partner

Moeite doen voor je partner is belangrijk, maar doe je dit ongevraagd dan waardeert je partner dat waarschijnlijk dubbel. Dus doe spontaan boodschappen, regel ‘stiekem’ een oppas zodat jullie een avondje samen hebben of koop een kleine verrassing.

Geef complimentjes

Ook dit is een teken van waardering en liefde. Door complimentjes kunnen mensen opbloeien. Bijvoorbeeld door een smsje, een briefje op haar/zijn kussen te leggen of het gewoon te zeggen.

Geef aandacht aan je uiterlijk

Trek mooie kleren aan, verzorg je lichaam, ruik lekker. Zorg dat je fit bent. Door je aantrekkelijk te voelen straal je dat ook uit. Vrouwen kunnen mooie lingerie aantrekken. Mannen een lekker luchtje gebruiken.

Raak elkaar terloops aan

Mensen die elkaar vaak aanraken laten zien dat ze graag bij de ander zijn. De manier waarop je elkaar aanraakt is natuurlijk wel belangrijk. Een afstandelijke kus, functioneel aanraken omdat je ‘erlangs’ moet of een klopje op de schouder zijn minder intieme tekenen.

Leer de voorkeuren van je partner kennen

Wat vindt jouw partner een prettige vorm van intimiteit? Wat vindt hij/zij prettige aanrakingen? En hoe is dat met seksualiteit? Ieder persoon is weer anders, je kan er niet zomaar vanuit gaan dat je partner dezelfde behoeftes heeft als jij.
Samen nieuwe inspiratie vinden voor jullie seksleven kan ook opwindend zijn. Maak lijstjes met erotische kernwoorden, een eigen erotische verhaal, ga samen op onderzoek uit.

Seks wordt vaak opwindend doordat je niet alles onder controle hebt. Niet precies weten wat je van de ander of van jezelf kan verwachten vergroot de spanning en daardoor de opwinding. Daarom is een nieuwe partner vaak nog zo spannend. Het kan extra opwindend zijn als seks een beetje gevaarlijk of spannend is (in de open lucht, geblinddoekt).


DE UNIVERSELE BINDING

Geen negatieve spanning meer
Eerlijke en open communicatie is de universele sleutel voor geluk en succes in een relatie. Communicatie komt terug in alle voorgaande elementen.

Goed kunnen opschieten met de mensen in je omgeving maakt het leven makkelijk en plezierig. Continue in de clinch liggen met anderen is het recept voor stress en frustratie. Het is niet zo moeilijk om je communicatie te onderhouden en verbeteren.

 

Tracht de ander te begrijpen
We proberen vaak onze eigen ideeën over te brengen zonder na te gaan hoe de ander erover denkt. Als je niet weet wat de ander beweegt of wat hij of zij wil, kan je niet goed communiceren.

Te veel miscommunicatie wordt veroorzaakt doordat we de ander niet echt begrijpen. We nemen aan wat de ander wil, we veronderstellen wat de ander beweegt en we schatten in wat de ander denkt, maar zeker weten doen we het niet.

Als het je lukt om de ander te begrijpen is er geen negatieve spanning meer, dan ontstaat er inzicht en begrip en daarmee harmonie. Dan weet je wat de ander beweegt en lijkt zijn of haar gedrag al een stuk logischer, er ontstaat meer begrip en alzo een betere relatie.

Achter iemands motieven kom je door te luisteren, je hoeft niet verbaal vaardiger te worden, maar gewoon luisteren. Je kunt niet adequaat reageren op iets wat je niet begrijpt.

 

Toon je geïnteresseerd

Aandacht is het mooiste compliment, als iemand oprecht geïnteresseerd is krijg je aandacht en je voelt je gewaardeerd. Het is een fundamentele menselijke behoefte. Door interesse te tonen maak je duidelijk dat je iemand de moeite waard vindt. Door vragen te stellen toon je interesse en krijg je informatie die anders mogelijk niet gedeeld zou worden. Interesse is het begin van alle goede communicatie.

Oordeel niet te snel

We zijn gewend aan hokjesdenken en vooroordelen, jong of oud, slim of dom, aantrekkelijk of niet, interessant of niet. We denken te weten hoe de ander in elkaar steekt.

Uiteraard is dit foutief, iedereen is uniek. Door te oordelen beperk je je communicatie met de ander tot stereotypes en algemeenheden. Veroordeel niet direct het gedrag zonder te begrijpen waar het vandaan komt. Elk oordeel dat je maakt, zegt net zoveel over jezelf als over de ander.

 

Geef eens een compliment

We hebben de neiging om vooraan te staan met ons oordeel, maar achteraan met onze complimenten. Toch is dat een geweldige manier om je communicatie en relaties te verbeteren. Geef eens een fijn compliment weg. Je hebt niets te verliezen en ze raken nooit op.

Wees jezelf

Dit is niet altijd gemakkelijk en heeft voor een groot deel te maken met zelfvertrouwen. Kinderen kunnen alleen maar zichzelf zijn, maar volwassen hebben vaak meerdere sociale lagen waarmee we zwakheden proberen te maskeren en beter te passen in onze omgeving.

We voelen de noodzaak ons aan te passen aan onze omgeving en hierdoor laten we niet altijd zien wie we zijn. Zeker in een relatie komt men er toch wel achter wie je bent. Als je altijd jezelf bent, is er geen spanning meer in je communicatie. Laat de mooie zijde van je persoonlijkheid doorschijnen in je communicatie met anderen en werk aan de kant die je wilt verbeteren.


KINKY RELATIES

Elkaar leren kennen en respecteren
Bij vanilla relaties is het nog tamelijk eenvoudig om tot een relatie te komen, waarom hebben dan zovelen moeilijkheden om tot een kinky, fetisj of bdsm relatie te komen.

Bij het ontstaan van een relatie speelt chemie een beduidende rol, nog belangrijker zijn de eigen wensen en vooruitzichten. En net bij deze vorm van relatie legt de zoekende partij meestal teveel eisen in de schaal, zelfs als men stelt dat alles bespreekbaar is. Men gaat uit van een eigen visie en hoe alles moet verlopen. Heel vaak wordt hierdoor de communicatie, als die er al was, meteen afgebroken.

De meeste dames / heren zijn te vinden voor een of andere vorm van kinky spel, sommigen soft anderen willen het verkennen of ontwikkelen. De voorwaarden om hierin mee te gaan is te vinden in bovenstaand artikel: vooruitzichten op een stabiele relatie (ook al is deze beperkt tot het kinky gedeelte), een uitmuntende communicatie en het daaruit groeiende vertrouwen.

Het is eenvoudiger om kinky fantasieën in een echte verhouding te vervullen, elkaar leren kennen en respecteren. En wees ervan overtuigd, eens alles bespreekbaar is komt het kinky zo naar boven en wordt de relatie enkel intenser.

Bij een kinky relatie is er een evenwicht tussen enerzijds het fetisj gebeuren en anderzijds inzet en investeringen. Net dat laatste zien de meeste niet zitten en gaan voor de ‘snelle hap’ met enkel teleurstellingen en frustraties als gevolg…


COMMENTAAR

VOEG EEN REACTIE TOE

You must be logged in to comment.