HELP, IK MOET NAAR DE ARTS!

zorg
HELP, IK MOET NAAR DE ARTS!

Het overkomt ons allemaal.

afspraak gepland met de arts
Tijdens een vrijpartij gaat het er, in het heetst van de strijd, wat onstuimiger aan toe met als resultaat een paar stevige blauwe plekken die de eerste dagen niet zullen verdwijnen en net dan, is er een afspraak gepland met de arts.
Door een kinky spel kunnen nogal wat sporen worden nagelaten: afdrukken van touwen bij bondage, een hand op de billen bij een spanking of een afdruk bij face slapping om niet te spreken van blauwe plekken aan de polsen bij het net iets te stevig vasthouden van de partner.

EERSTELIJNSZORG

vertel ze de waarheid
Artsen zijn eerstelijnshulpverleners en vertrouwenspersonen, niet enkel voor medische facetten maar tevens voor melding van vermoedelijke mishandeling en huiselijk geweld. Als vertrouwenspersoon is de arts goed geplaatst om de gezinsdynamiek en de evolutie ervan te observeren. Kennis over bepalende omstandigheden, verdachte elementen in de anamnese en klinische signalen helpen de arts om mishandeling te herkennen. Blauwe plekken, het trachten verbergen, angst voor aanraking, het ontwijken van vragen…zijn enkele elementen die onmiddellijk de aandacht trekken.
Dit alles maakt dat men mogelijk behoedzaam en nog meer gereserveerd naar een afspraak met een arts zal gaan. Schroom en angst voor onbegrip zijn meestal bepalende factoren.
Als medici naar de oorzaak vragen van hetgeen ze zien, vertel ze de waarheid en neem je tijd om het te verklaren. Door onwaarheden of ontwijkend te antwoorden maak men enkel zichzelf verdacht. Het is niet moeilijk om aan te geven dat men in de relatie in is voor ‘kinky seks’ en dat het er soms ruw aan toe kan gaan. Artsen hebben het allemaal al wel gezien en gehoord en veel kinky’er dan men kan voorstellen…hetgeen bijvoorbeeld anaal moet verwijderd worden op de spoedafdeling is onvoorstelbaar.

VERTROUWENSPERSOON

wisselwerking
De huisarts is de medicus die u het best zou moeten kennen. Welke indruk laat de arts na: vriendelijk, open, traditioneel of ouderwets, kan u openlijk praten over seks en gerelateerde onderwerpen, luisterbereidheid…met andere woorden, voelt u zich comfortabel bij een afspraak? Als dat niet zo is bestaat er de mogelijkheid om een andere arts te zoeken die meer open staat voor de diversiteit in de maatschappij.
Door communicatie met een arts over kinky elementen kan een wisselwerking ontstaan, de arts kan tips geven hoe iets uit te voeren of waarop te letten vanuit een medisch standpunt. Het leggen van chirurgische knopen heb ik opgestoken van mijn dermatologe…en artsen kunnen uitleggen hoe diabetici, astma of artritis patiënten kinky elementen kunnen implementeren in hun seksleven zonder gevaar te lopen.

BESLISSEN

hersteld
Beslis vooraleer naar de afspraak te gaan of je de arts openlijk vertelt hoe men aan de ‘tekens’ komt. Als men zich er niet goed bij voelt, peil naar de oorzaak…zoek desnoods een andere arts of, als het kan, stel de afspraak uit tot de huid zich hersteld heeft.
Tegenwoordig krijgen toekomstige medici en paramedisch personeel tijdens de opleiding een cursus waarbij inzicht wordt gegeven in deze materie. In een volgend artikel wordt hier verder op in gegaan.

VOEG EEN REACTIE TOE

You must be logged in to comment.