OVER SNELWEGEN EN SEKSENDE ZENUWCELLEN
NEUROLOGISCHE SNELWEG
Bij mannen is dat anders: als hun penis maar lang genoeg gestimuleerd wordt zal vrijwel elke man op een gegeven moment een zaadlozing hebben, ook al wil hij absoluut niet. Dat komt doordat de reflexen van de ruggengraat toch werken, ondanks dat het brein dit probeert tegen te houden.
Bovendien spelen andere zenuwen – die van het decentraal zenuwstelsel – bij mannen een iets grotere rol. Deze zenuwen lopen niet in een snelweg van erogene zone naar het brein, maar waaieren uit door je hele lijf.
Zonder tussenkomst van de hersenen kunnen ze toch voor de ‘juiste’ seksuele reacties zorgen en zelfs een orgasme teweeg brengen bij mensen bij wie de communicatie tussen brein en geslachtsdelen, bijvoorbeeld door een dwarslaesie, is verstoord.
SEKS IN HET BREIN
De aandrang om op zoek te gaan naar seks, het gevoel dat je zin hebt, het orgasme: geen van deze zaken spelen zich af in de ‘hogere’ hersengebieden. Geil ben je niet met je verstand, maar met een – evolutionair gezien – veel ouder deel van je brein: het limbisch systeem, dat verborgen zit onder de kronkelige cortex. In dit limbisch systeem regelt je brein alles wat met seks te maken heeft: zin in seks, het genot dat je voelt als je vrijt en klaarkomt, en de hormonale beloning na het verrichten van de daad.
Het is zelfs zo dat de activiteit van de cortex getemperd moet worden, voordat je kunt klaarkomen. In de temporaalkwab (een onderdeel van de cortex dat aan beide kanten van je brein ter hoogte van je oren zit) zit een netwerk van hersencellen die, als ze actief worden, de communicatie tussen je geslachtsdelen en gevoel kunnen verstoren. Bij vrouwen is het bovendien zo dat hun prefrontale cortex (waar planning en rede zitten) ‘toestemming’ moet geven voor het vrijen: blijft dit gebied te actief, dan komt het niet tot een orgasme.
Als het gaat om seks, hangt ons brein dus het liefst de beest uit, ons verstand heeft er weinig mee te maken.
DENKEN TOT JE KLAARKOMT
Moderne wetenschappers zijn niet zo preuts, maar het ‘orgasme-zonder-handen’ blijft toch fascineren. Vandaar dat Kim Airs, die deze bijzondere vaardigheid bezit, al een aantal keer is gevraagd om dit in een lab te doen. Daar is met behulp van hartslag- en bloeddrukmeters vastgesteld dat ze zichzelf inderdaad klaar kan denken. Mary Roach, schrijver van het boek “Bonk The curious coupling of sex and science” ontmoet haar in een restaurant en vraagt haar of ze ‘het’ ter plekke wil doen. Airs heeft daar geen moeite mee. “De mensen die langsliepen hadden geen idee. Ze sloot haar ogen en ademde een paar keer langzaam in en uit.
Na misschien een minuut liep haar gezicht even rood aan en schudde ze wat. Als je niet goed oplette, zou je denken dat ze een hardloper was die even op een bankje op adem zat te komen.”
EEN SNELWEG VOL REFLEXEN
Zo is er een reflex dat ervoor zorgt dat je niet kunt plassen en klaarkomen tegelijk: zonder dat reflex zou het nogal een zooi worden in bed. Er is ook een reflex dat ervoor zorgt dat bij penetratie de bloedtoevoer naar de clitoris wordt bevorderd – wat fijn is, want daardoor zwelt de clitoris op en dat is voor de vrouw een fijn gevoel. Een neefje van dit reflex zorgt ervoor dat een penis, wanneer hij eenmaal in erectie toestand verkeerd, niet meteen weer slap kan worden.
ROLSTOEL
Het is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van de dwarslaesie, maar vaak werken de seksreflexen van de ruggengraat nog wel. Een erectie of een gezwollen clitoris behoren dus nog tot de mogelijkheden. Je voelt er alleen weinig tot niets van, omdat voor een gevoel van opwinding communicatie met het brein nodig is.
DECENTRAAL GENOT
Maar hier komt het decentrale zenuwstelsel een handje helpen. Niet alle zenuwen in ons lijf lopen via onze ruggengraat. Een aantal waaieren over ons hele lichaam uit.
En die zenuwen, zo ontdekte men, kunnen een gevoel van opwinding en zelfs een orgasme doorgeven, door je lijf. Dat gevoel gaat eerst naar een plek die je ook na een dwarslaesie kunt voelen – een vrouw rapporteerde een orgasme in haar linkerschouder, een andere vrouw zei dat ze het gevoel had dat haar hele lichaam in haar vagina zat. Vervolgens brengen de decentrale zenuwen het signaal naar het brein, waardoor je het genot van vrijen en klaarkomen ook echt waarneemt en meemaakt. En hoewel het niet eenvoudig is om op deze ‘decentrale’ manier klaar te komen, kan het wel.
De decentrale zenuwen spelen natuurlijk niet alleen bij mensen met een dwarslaesie een rol. Ook bij mensen waar de snelweg prima functioneert, zorgt dit netwerk van zenuwen soms voor een gevoel dat een orgasme ‘uitstraalt’ naar je buik en je benen. Tijdens het voorspel merken sommige mensen dat de huid rondom de geslachtsdelen (de binnenkant van je dijen, bijvoorbeeld, of je onderbuik) veranderen in een erogene zone. Dat zijn je decentrale zenuwen aan het werk. Samen met je ruggengraatreflexen en je sensuele, dierlijke brein zijn ze het geheim achter elke vrijpartij.
Slut
Zeer verrijkend artikel
Vesalius
En zeer wetenschappelijk ook
mrandmrsburlesque
Erg leuk artikel!
piazolla
Het enige ‘onderdeel’ dat niet opgevoed werd…daarom is het zo bevrijdend om ermee te spelen…geen strafmaat bepaald door de opvoeding!( die leg je jezelf wel op tijdens het spelen)
Bob Hemba
Merkwaardig artikel, dank u !
MonsieurMaitre
De televisieserie Masters of Sex gaat over het eerste onderzoek naar dit soort fenomenen in de jaren vijftig door Masters en Johnson. Een aanrader.