WAT MET FETISJISME


WAT MET FETISJISME
Fetisjisme is in de ruimste zin het beleven van genot aan voorwerpen of rituelen. Dit hoeft

Dit hoeft niet per definitie seksueel genot te zijn.

Wanneer men seksueel opgewonden raakt van het zien of aanraken van een specifiek voorwerp, materiaal of lichaamsdeel dat door de ‘gemiddelde mens’ niet als seksueel of erotisch prikkelend wordt ervaren, spreekt men van een fetisj.

Hierbij een aantal voorwerpen of kledingstukken waar de fetisjist zich op kan richten, er zijn veel meer mogelijkheden:

borsten, fluweel, gips, jarretelles, kale hoofden, kietelen, lak, lange nagels, latex, leder, luiers, lycra, navels, nylons, oren, panty’s, plastic, rubber, schoenen, sokken, uniformen, voeten, zijde, ….

Met deze fetisjobjecten kan geknuffeld, gestreeld, gevoeld, gelikt, geroken en in geval van kledingstukken gedragen worden. Opwinding, lekker gevoel zijn expressies die daaraan verbonden zijn evenals seks met deze objecten.


Fetisjisme in relatie met anderen

Fetisjisme in relatie met anderen
Soms is enkel het aanwezig zijn van het object niet voldoende, het is noodzakelijk dat iemand anders het fetisjobject ter hand neemt en gebruikt, zoals:

het roken, opblazen van ballonnen, seks met partner gekleed in latex of panty’s, jonge mannen die sportschoenen dragen (sneaker fetish), met laarzen of schoenen over iemand heen lopen….

Vaak is er een connectie met vormen van sadomasochisme.


Panty – Nylon Fetisj

Fetisjisme in relatie met anderen
Zij vinden het opwindend om een vrouw panty’s te zien dragen en sommigen van hen vinden het leuk om er zelf te dragen. Vaak heeft panty-fetisjisme een erotisch tintje. Ze vinden het opwindend om ook bij sex panty’s te dragen, ofwel door alleen de vrouwelijke partner ofwel door allebei.

Er zijn mannen die panty’s totaal niet sexy vinden maar nylons, zowel stay-ups als jarretelles wel. Overigens nylons zijn een stuk praktischer.


Blinddoekfetisj

Blinddoekfetisj
Deze fetisj is gericht op het blinddoeken van een partner of de eigen ervaring van geblinddoekt zijn. De factoren van seksuele opwinding zijn vooral gebaseerd op overgave, ervaring van het onbekende en domineren of gedomineerd worden. Daarom wordt deze fetisj vaak gebruikt in BDSM praktijken, en gaat vaak gepaard met bondage.

Het wegnemen van een waarneming kan de gevoeligheid laten toenemen en tegelijkertijd het gevoel van kwetsbaarheid vergroten.

Verdere voorbeelden van het onttrekken van waarneming zijn maskers, oordoppen en knevels.


Borstvoedingfetisj – Erotische lactatie

Borstvoedingfetisj – Erotische lactatie
Erotische lactatie is een vorm van borstvoeding door een volwassene voor erotische doeleinden. Lactatie zijn alle seksuele activiteiten waarin de melk van een vrouw een rol speelt. Omdat veel vrouwen tijdens seksuele handelingen reflexmatig melk verliezen zijn dit soort spelletjes vrij gebruikelijk.

Bij infantilisme speelt de man de rol van een baby die gevoerd wordt. Borstvoeding kan een secundaire rol spelen bij dit moederspel naast bijvoorbeeld het dragen van luiers of en incestrelatie met een moeder. Natuurlijk kunnen de rollen ook worden omgedraaid. Zo kan de onderdanige vrouw gemolken worden.


Handschoenfetisj

Handschoenfetisj

Dit is een specifieke kledingfetisj.
Handschoenfetisjisten zijn seksueel aangetrokken tot het zelf dragen of kijken naar anderen die handschoenen aan hun handen dragen. De aantrekkingskracht kan worden versterkt door het materiaal van de handschoenen.
.
.
.
.


Plasfetish – Urolagnia

Plasfetish – Urolagnia
Mensen met urolagnia of urofilie vinden het soms opwindend vinden om over hun partner heen te urineren of als er over hen heen geürineerd wordt. Dit kan puur een fysiek genoegen zijn, waarbij de persoon de geur lekker vindt en het warme gevoel op de huid. Maar het kan ook gaan om de intimiteit.

Meestal moeten de partners elkaar goed kennen voordat ze dit uitvoeren.

Daarnaast kan het deel uitmaken van een sadomasochistisch spel. Deze activiteiten worden ook wel omschreven als ‘golden showers’ of ‘waterspelen’.

Het consumeren van urine wordt uriposia genoemd en is niet per definitie hetzelfde als urolagnia.


Rookfetisj – Capnolagnia

Rookfetisj – Capnolagnia
Dit is een seksuele fetisj gericht op het roken van tabak. Het erotisch genot wordt gehaald uit de sensuele manieren van het roken van een sigaret of het betrekken van rookwaar bij seksuele handelingen.

Het gaat hierbij voornamelijk om vrouwen die deze handelingen uitvoeren. Er zijn een aantal redenen waarom deze fetisj zo populair is, een rokende vrouw wekt de suggestie aan orale seks. Het versterkt het rebellerende, ondeugende aan de roker.


Rubber- en latexfetisj

Rubber- en latexfetisj
Bij een kledingstukfetisj kan zowel het type kledingstuk belangrijk zijn als het materiaal. De aantrekking tot latex wordt is rubberfetisjisme. PVC fetisjisme is nauw verwant aan dit van rubber door de overeenkomsten van het materiaal. Bij PVC- en rubberfetisjisme bestaat er een sterke seksuele aantrekking tot het zelf dragen van deze materialen of het kijken naar anderen die het dragen. Vooral nauw sluitende pakken zoals catsuits zijn populair.
.

Voetfetisj – Podophilia, Aretifisme

Voetfetisj – Podophilia, Aretifisme
Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende seksuele fetisj. Uit onderzoek onder meer dan 5000 individuen is gebleken dat 47% van de mensen een voorkeur voor voeten en tenen heeft. Er zijn veel verschillende vormen van deze fetisj. Deze kan bijvoorbeeld belangstelling hebben voor de voetzool of voor de tenen en (gelakte) nagels. Neurologie heeft ontdekt dat de gebieden in de hersenen die gevoel in de geslachtsdelen en in de voeten verwerken naast elkaar liggen. Dit kan mogelijk een verklaring zijn voor de seksuele associatie van voeten.

Bezoedelen – Saliromanie

Bezoedelen – Saliromanie
Het is een seksuele voorkeur waarin men seksueel genot beleeft aan “vieze” dingen, zoals uitwerpselen, urine of braaksel. Saliromanie is afkomstig van het Franse werkwoord salir, dat bevuilen of bezoedelen betekent.

Een verklaring voor het bestaan hiervan is het feit dat seksualiteit vaak een combinatie is van “lekker” en “vies”. Het “vieze” element is de uitstoting van lichaamsvloeistoffen bij seks, de aanwezigheid van zweet, en zelfs tongzoenen. Bij saliromanen wordt dus een sterke link tussen “vies” en “lekker” gelegd, waardoor “vieze” dingen het seksueel genot juist verhogen.

Tongzoenen en van elkaars bestek eten zijn de mildste vormen van saliromanie. Dit geldt ook voor het fluisteren van vieze woorden tijdens de seks, wat sommige stellen als zeer opwindend beschouwen. Orale seks en het zoenen/likken van het hele lichaam (vooral als de partner gezweet heeft) gaan hierin wat verder. Nog een stap verder is het toekijken als een

ander zijn of haar kleine of grote behoefte doet, evenals rimmen of anilingus (het stimuleren van de anus met de tong). De volgende trede wordt ingenomen door het plassen (plasseks of urolagnie) en/of soms zelfs ontlasten over de partner heen, terwijl men in de meest extreme gevallen elkaars urine drinkt of aan coprofagie (het opeten van ontlasting) doet.


Tot slot

Eigenlijk maakt het niet uit wat je voor fetisj hebt. Het gaat er om dat iedereen het recht heeft om te genieten, of het nu om de seksualiteit gaat of om fantasie en gevoel.

Hebben we niet allemaal een fetisj.

VOEG EEN REACTIE TOE

You must be logged in to comment.