ADEMBENEMENDE SEKS

pressure_eyeswideshut
Adembenemende seks

Onderstaande vormen van seks worden afgeraden gezien de gevaren die eraan zijn verbonden!

Het is een vorm van seks die gebruik maakt van het gegeven dat men een bepaalde ‘rush’ ondergaat door de zuurstof naar het brein af te sluiten. Het veroorzaakt een licht gevoel in het hoofd, het voelt zweverig aan en wordt over het algemeen als genot ervaren. Deze ‘rush’ kan men gebruiken om de ervaring van het orgasme te versterken.

Lees zeker de alinea ‘Veiligheid’ en de artikels van Jay Wiseman over breathplay alvorens ermee aan te vangen:
“The Medical Realities of Breath Control Play”. Het gebruik van ‘Breathplay’ wordt afgeraden!

WURGSEKS

opgewondenheid
Het simpele feit dat de hersenen te weinig zuurstof krijgen, is de kick van wurgseks. Het zuurstoftekort veroorzaakt euforie, een zeer prettige verhoogde stemming en zorgt dat gedurende seksuele handelingen het orgasme eerder wordt bereikt en het orgasme vaak heftiger is.
Het ‘laten controleren’ van de ademhaling of de zuurstoftoevoer naar de hersens kan een hele intieme en intense ervaring zijn, waarbij je letterlijk partners leven in handen hebt. In tegenstelling tot het opgewondenheid van diegene die ondergaat moet de uitvoerder het verloop van het spel van nabij opvolgen en controleren. Wurgseks en geilheid is vanuit het standpunt van de uitvoerder totaal te vermijden, een helder hoofd en weten wat men uitvoert en op de hoogte zijn van alle risico’s is onontbeerlijk. Bij het dwangmatig omgaan met ademhalen moet je elkaar volledig vertrouwen.

In tegenstelling tot breathcontrole komt wurgseks minder voor bij bdsm. In de extreme scene wordt verstikking wel gebruikt. Daarbij gaat het dikwijls om de machtsverhouding dominant-onderdanige te benadrukken. Dit kan eveneens een belangrijk element zijn bij wurgseks.


TECHNIEKEN

De ademhaling
Er zijn verschillende manieren om de ademhaling van iemand anders te beheersen. Grofweg zijn er twee methoden voor wurgseks, de ademhaling blokkeren of de bloedtovoer naar de hersens blokkeren. De ademhaling wordt meestal gecontroleerd door een hand, geheel of gedeeltelijk, over de mond en neus te plaatsen. Controleren van de bloedtoevoer gebeurt voornamelijk met ‘chokes’ zoals die ook in de vechtsport worden gebruikt.

Technieken

 • Voorkomen van het inademen van lucht door het blokkeren van de mond en of neus, meestal met de handen.
 • Druk op de halsslagaders, de carotiden in de nek die de hersenen van zuurstofrijk bloed voorzien. Je vindt ze aan weerszijden van de adamsappel/luchtpijp. Bij directe en maximale druk op de beide halsslagaders duurt het ongeveer 3-15 seconden voordat iemand bewusteloos raakt. Bij een meer indirecte methode, bijvoorbeeld necklock duurt dit veel langer waarbij ook het bijkomen uit de bewusteloosheid langer duurt.
 • Druk op luchtpijp. Die is lastig te bewerkstelligen, omdat men meestal niet drukt op de luchtpijp maar op de halsslagaders. Druk uitoefenen op de luchtpijp is erg gevaarlijk, daar de luchtpijp bestaat uit een aaneenschakeling van harde ringen en zacht spier-bindweefsel. Bij druk op het zachte deel van de luchtpijp kan de luchtpijp ‘inzakken’.

Elke techniek veronderstelt specifieke kennis van het onderwerp, verdiep u grondig hierin alvorens ermee aan te vangen.


BREATHPLAY

Wurgseks is een onderdeel van hetgeen men kan omschrijven als ‘breathplay’ of ‘asfyxiofilie’.
Volgende technieken vindt men, naast wurgseks, hierin terug:

 • Rebreathing, ademen in luchtdichte ruimte (bijvoorbeeld plastic zak). Hierdoor wordt het gehalte koolmonoxide en kooldioxide in de ingeademde lucht steeds hoger, en het gehalte zuurstof steeds lager. Hierdoor wordt het steeds moeilijker voldoende “lucht” te krijgen.
 • Onder water houden. Omdat je geen directe druk op weefsel veroorzaakt, is dit tamelijk veilig. Het kan echter gevaarlijk zijn als je ‘slachtoffer’ bewusteloos raakt en vlak voor het bewusteloos raken water ‘inademt’. Hou daarom goed in de gaten wat er gebeurt en zorg dat je je ‘slachtoffer’ goed kent, zodat je zijn of haar lichaamstaal goed kunt interpreteren.


FYSISCHE VERSCHIJNSELEN

Wat gebeurt er tijdens wurgseks en wat voor effect heeft het op de verschillende organen in het lichaam?

Hersenen

flauwvallen
Er zijn verschijnselen die een duidelijk teken zijn dat de hersenen een tekort aan zuurstof krijgen.
Eén van de eerste zichtbare ‘stressverschijnselen’ van de hersenen is flauwvallen, het verliezen van bewustzijn, gecombineerd met bleekheid van de huid en een trage pols. Luttele seconden voorafgaand aan het flauwvallen zal de nog erg alerte persoon de verschijnselen ervaren die normaliter aan flauwvallen voorafgaan: oorsuizen, het ‘zwart worden voor de ogen’ en soms lichte misselijkheid. Vaak is het dan echter al te laat en zal ook onmiddellijke hervatting van de lucht/bloedstroom naar de hersenen het flauwvallen niet meer kunnen voorkomen. Tijdens het flauwvallen kan het slachtoffer de controle over blaas- en sluitspier verliezen.

Hoewel meeste mensen die aan breathcontrol doen allang voor dit punt gestopt zullen zijn, is het voor anderen juist de ultieme kick. Flauwvallen is een natuurlijke acute stressreactie, die aangeeft dat het absoluut tijd is om te stoppen!

Halsslagader

De halsslagader is het grote bloedvat dat de hersenen van bloed voorziet. Deze splitst zich zo’n centimeter of 3 onder de kaaklijn in 2 vaten. Op deze plek in het bloedvat bevinden zich de sensoren van het lichaam die de bloeddruk naar de hersenen toe in de gaten houden. Als je nu juist op deze plek dit bloedvat dichtdrukt, denkt deze sensor te maken te hebben met een te hoge druk. Dan zullen deze cellen aan het hart het signaal geven om langzamer te gaan kloppen of te stoppen met kloppen, en zorgen dat alle vaten gaan uitzetten, wat de zuurstoftoevoer naar de weefsels nog sterker vermindert. Niet doen dus!

Hartspier

Tijdens breathcontrol vindt een daling plaats van de hoeveelheid zuurstof die aan de hartspier wordt afgegeven. Daardoor ontstaan extra hartslagen (extrasystoles). Het is onvoorspelbaar wanneer deze zullen optreden, zelfs aan een hartmonitor. Extrasystoles kunnen uiteindelijk een functionele hartstilstand tot gevolg hebben doordat het hart te snel klopt om nog effectief bloed rond te pompen, wat uiteindelijk tot een echte hartstilstand zal leiden. Wanneer dit punt optreedt, is onduidelijk en onvoorspelbaar.

Zelfs als je iemand aan een hartmonitor zou leggen, weet je het pas als het te laat is!


VEILIGHEID

Zorg voor voldoende ventilatie
Het risico van flauwvallen brengt ook met zich mee dat men aan de zwaartekracht moet denken… Zorg dat iemand in het geval van flauwvallen zijn of haar hoofd niet kan stoten!
Bij flauwvallen verwijder direct alle vormen van ademhalingsbelemmering. Leg het ‘slachtoffer’ op de rug, liefst met de benen hoger dan de rest van het lichaam. Zorg voor voldoende ventilatie. Dit moet binnen zeer korte tijd leiden tot het weer bijkomen van de persoon, die echter nog lange tijd gedesoriënteerd kan zijn. Als je ‘slachtoffer’ niet binnen 30 seconden weer bijkomt, check dan zijn of haar hartslag en ademhaling en zoek hulp. Ook als iemand langer dan een half uur gedesoriënteerd blijft, telkens het bewustzijn blijft verliezen of anderszins raar gedrag vertoont (agressiviteit, irrationaliteit, niet uit zijn woorden kunnen komen), moet je medische hulp inroepen.

Je kunt ongeveer 2 minuten zonder zuurstof voordat hersenen ernstige onomkeerbare schade gaan lijden. Er zijn echter aanwijzingen dat ook het vaker blootstaan aan korte perioden van ‘zuurstofloosheid’ van de hersenen kleine infarctjes en andere schade aan de hersenen kunnen teweegbrengen, terwijl die schade niet direct blijkt.

Bij een aantal medische situaties kan wurgseks een erg slecht idee zijn.
Bij hart- en vaatlijden, longaandoeningen en hyperventilatie moet wurgseks gemeden worden.
Het gebruik van drugs en alcohol, is sowieso uit den boze.

Wanneer u met iemands ademhaling speelt, speelt u ten diepste met iemands leven. Houd daarom, als speler en als bespeelde, uw gezond en helder verstand erbij!

MEER INFO
Lees zeker de artikeles van Jay Wiseman over breathplay alvorens ermee aan te vangen:
The Medical Realities of Breath Control Play


Muziek

COMMENTAAR

 1. Baron

  september 25, 2014

  Doen wij vaak en vinden het geweldig

 2. ATV61

  maart 22, 2015

  Wij doen het ook wel eens en hoe ze zich dan overgeeft de blik in haar ogen GEWELDIG geil.

 3. Mr and Mrs Burlesque

  juni 17, 2015

  Genotttt!

 4. Foxman

  september 25, 2017

  2 vriendinnen van mij vinden dit heerlijk…..wel eerst FF goed inlezen en voorzichtig beginnen. Het is zeker als je het niet goed doer risicovol……Maar idd een heerlijk gevoel dat je partner je zo vertrouwd en zichzelf durft over te geven.

 5. Vesalius

  mei 5, 2020

  Wij houden van het tegenovergestelde : synchroon ademhalen en hyperventileren, afwisselen met adem stop (holotropic breathwork of Wim hof)

VOEG EEN REACTIE TOE

*