NETELS – EEN VURIG GEWAS

netelsEWS
EEN VURIG GEWAS

Kwalhioqua en Chinook indianen maakte ervan gebruik om wakker te blijven tijdens lange kano tochten. Stieren werden ermee geprikkeld om virieler te worden en in de Victoriaanse erotica werden ze door Engelse Meesteressen even graag aangewend als canes en gesels van berkentakken.

chemische stoffen
De brandnetel, Urtica Dioica, is een veel voorkomende plant waar iedereen wel eens (on)plezierige ervaringen mee gehad heeft. De stengel en de bladeren zijn bezet met haartjes, trichomes.

Na de aanraking valt het boveneinde van de haartjes af waardoor een naaldje ontstaat dat verschillende chemische stoffen in de huid spuit, waaronder acetylcholine, histamine en serotonine. Deze chemische mix veroorzaakt de typische jeuk en zwellingen op de huid die verder onschadelijk zijn. Dit wordt verder behandeld in de paragraaf ‘veiligheid’.


GEVOEL

seizoensgebonden
Na het scherpe prikken begint de huid heerlijk te gloeien, zoals bij het deskundig gebruik van een zweep enkel, bij netels duurt het nagloeien langer. Dit wordt nog versterkt door het gevoel van microscopische elektrische tintelingen die zich over de huid verspreiden. Het maakt de huid extra gevoelig voor bijkomende stimulatie: een veer voelt aan als een borstel, een spanking als een riem en een flogger kan mindblowing zijn.
Jeuk- en pijnklachten die ontstaan na aanraking met de brandnetel temperen van zelf binnen het uur. Toch kan soms nog lange tijd na het contact met de brandnetel een doof-tintelend gevoel ontstaan, met name na aanraking van de huid met water. Corticosteroïdcrèmes kunnen de jeukperiode verkorten maar zijn in de praktijk zelden nodig.
De kracht van de netels is een seizoensgebonden gegeven. De eerste jonge scheuten in het voorjaar zijn erg scherp en vermindert naarmate het seizoen vorderd. De grotere stengels hebben minder en mildere brandharen. De kracht van de netels kan men zelf onder controle houden door ze door een handschoen te trekken zodat vele bandharen ‘vernield’ worden.

GEBRUIK

Netels kunnen over het ganse lichaam aangewend worden
Tijdens een sessie kunnen netels het hoofdelement zijn, gebruikt worden als strafmaatregel, om te teasen of gewoon om de partner ‘op te warmen’. Brandnetels zijn een perfecte match voor langdurige sessie, bondages of om onder kledij te dragen en zo de stad in te trekken voor een terrasje tijdens een zwoele avond.
Netels kunnen over het ganse lichaam aangewend worden, ook op die plaatsen die normaal niet in aanmerking komen voor een ‘impact-play’ wegens onderliggende organen, pezen of botten.
De intense stimulatie door netels zonder overeenkomstige schade opent vele mogelijkheden.

Netelblaadjes

De meest efficiënte wijze om netels accuraat te gebruiken is het werken met één stengel of zelfs per blad. Zorg ervoor dat de haren parallel liggen met de huid van het doelgebied. Op deze wijze kan men ervoor zorgen dat de brandharen maximaal benut worden op de gewenste plaats.
Deze vorm van gebruik is uitermate geschikt bij volgende spelelementen:

 • Langzame, geritualiseerde of anticiperende scenes.
 • Voor het testen van reacties
 • Voor nauwkeurig gebruik, vooral rond de erogene zones.


Netelstengels

Netelstengels kunnen eveneens gebruikt worden om te geselen.

 • Het sensibiliseert de huid zonder striemen of blauwe plekken. Het maakt geen geluid, al zal dat niet het geval zijn voor de partner… De tintelingen, gloed en gevoeligheid van de huid kan enige uren duren.
 • Gebruik hiervoor lange stengels tot 75 cm en omwikkel de basis met folie om een handgreep te bekomen.

Kleding

Brandnetels kunnen gebruikt worden onder kleding. Men kan het in bh’s, slipjes of panty’s inbrengen of in andere nauwsluitende kleding. Ze kunnen als extra toevoeging gelden bij bodysuits of mummificatie. Een boswandeling met een naakte, geblinddoekte partner kan interessant zijn.


CONTROLE

Netels zijn uitermate geschikt om bewegingen van de partner onder controle te houden. De netels kunnen zodanig geplaatst worden dat bewegen mogelijk is maar het moeilijk wordt om de netels te ontwijken. Het is een vorm van zelfkwelling.

 • Ze kunnen motiverend werken om een moeilijke positie te handhaven.
 • Een bos netels kunnen zo geplaatst worden dat ze uw partner net niet raken. Door te teasen of een zweep heeft de partner weinig speling om niet in aanraking te komen met de netels.
 • Een vaas brandnetels, strategisch opgesteld voor een mannelijke partner, zorgt voor een stimulerende, pijnlijke erectie…

lichte zwellingen
Hou er rekening mee dat bij elke van deze spelelementen de partner niet direct zal reageren. Het vergt enige tijd voor de huid om te sensibiliseren. Een spel met netels wordt dan ook steeds zachtjes opgevoerd, neem uw tijd om de partner te ‘verwennen’.
Na enige minuten is de reactie meestal zichtbaar. De reacties kunnen variëren maar meestal komen roodheid van de huid en lichte zwellingen, zoals muggenbeten, voor. Op eeltige huid en tepelhoven zijn ze niet zichtbaar.

VEILIGHEID

De brandharen van netels zijn erg fragiel en kunnen maar eenmaal steken, dit geschiedt erg oppervlakkig en heeft een laag risico. Toch aandacht voor het volgende.

 • Sommigen zijn allergisch voor netels, vooraf controleren is noodzakelijk. Als de partner zich slapjes voelt, moeilijk kan ademen of roodheid en jeuk vertoont op plaatsen die niet geneteld zijn is het mogelijk dat deze allergisch is voor netels. Neem steeds onmiddellijk contact op met een arts.
 • Netels veroorzaken kleine zwellingen. Vermijd het gebruik in de omgeving van het hoofd en nek daar interferentie met de ademhaling mogelijk is. Rug, borsten en schouders vormen geen probleem.
 • Gebruik netels bij 1 persoon, wissel niet tussen verschillende personen.
 • Latex handschoenen of condooms beschermen niet tegen de brandharen, ze gaan er doorheen en maken het condoom onbetrouwbaar en onbruikbaar.
 • Om een of andere redenen denkt men dat een netelspel tot de bdsm-scene behoort en het steeds extreem zou zijn. Dit is niet zo, het is een licht tot medium spel dat voor het merendeel stimulerend werkt. Behandel bij aanvang van een netelspel de stengels en bladeren met een handschoen tot het gewenste ‘prikniveau’ bereikt wordt. Zo kan het perfect gecontroleerd worden tot genot van beiden.


COMMENTAAR

 1. Kathy&Liam

  juli 8, 2014

  Het zijn telkens de eerste ‘bloemen’ die ik ga plukken in het voorjaar, heeeeerlijk gevoel!

VOEG EEN REACTIE TOE

*