ILLUMINANTIEGLOED


ILLUMINANTIEGLOED
De temperatuur van kaarsvet varieert
Meer dan ooit vertelt een kaars een dromerig verhaal van vroeger, nu en morgen over harmonie en romantiek, over vrede en mystiek. Kaarslicht brengt een nieuwe gloed in een eeuwenoude symboliek, vuur en licht, warmte en sfeer. Soms veranderen tijden nooit…maar toch, mensen zijn inventief en hun creativiteit kent geen grenzen…waxplay is opwindend. eyes wide shut eyeswideshut
Kaarsen lenen zich uitstekend voor een sensueel spel van vuur en hitte. Het kan een onderdeel vormen van een tantramassage of een erotiserend spel tussen dominantie en submissie. Wie er eens van heeft geproefd laat het niet meer onberoerd.

Temperatuur

De temperatuur van kaarsvet varieert van rustgevend warm tot gevaarlijk hete was, afhankelijk van de samenstelling van de kaarsen.
Om brandwonden te voorkomen moet men onder de kritische temperatuur van 42°C blijven. Boven deze temperatuur treedt na enige tijd beschadiging van de huid op. Bij 60°C wordt het menselijk eiwit snel afgebroken. Kaarsvet op een hoeft niet schadelijk te zijn als het voorzichtig gebeurd. Ineens een grote hoeveelheid kaarsvet heeft een hogere temperatuur impact dan het druppelen.

De samenstelling
Het smeltpunt van kaarsen wordt bepaald door zijn bestanddelen, de meest voorkomende zijn: bijenwas, paraffine, sojawas, gelwas en gekristalliseerde was elk met bepaalde eigenschappen. Dikwijls wordt een mengsel van verschillende bestanddelen en toevoegingen, waaronder stearine, gebruikt waardoor het smeltpunt niet meer duidelijk is. De samenstelling van de kaarsen wordt niet altijd vermeld. Het is dan zoeken en uitproberen welke kaarsen het best voor jezelf aanvoelen. Zelf gebruik ‘k kaarsen van het Kruidvat, door en door gekleurd, hoogte 13cm, dia 6,8cm, branduren 43u.

Internet

Er wordt op internetsites veelal gewaarschuwd welke kaarsen mogen gebruikt worden, dikwijls zonder onderbouwde argumenten:

Volledig door en door gekleurde kaarsen hebben geen merkbaar ander smeltpunt als niet gekleurde, de hoeveelheid kleurstof per kaars bedraagt microgrammen.
Paraffinekaarsen zijn niet altijd veilig, het smeltpunt van paraffine kan variëren van 52°C tot 72°C.
Geurkaarsen worden niet beduidend heter dan gewone, meestal hebben ze een lager smeltpunt. Denk aan massagekaarsen waar dikwijls een geurtje wordt toegevoegd.
Het ijzertje in een waxinelichtje wordt niet heter dan het kaarsvet. Het is wel zo dat als al het kaarsvet in zo’n lichtje gesmolten is de temperatuur snel op kan lopen tot gevaarlijke waarden, dus toch maar stoppen als het ijzertje zichtbaar wordt.


Belangrijk

Op jezelf testen
Voor waxplay kunnen enkele soorten kaarsen uitgesloten worden, kaarsen vervaardigd uit bijenwas en gelkaarsen. Zelden wordt de samenstelling van kaarsen weergegeven op de verpakking en zelfs dan is het smeltpunt niet gekend. Ofwel moet men het smeltpunt meten, ofwel proefondervindelijk op jezelf testen…

 

 


SOORTEN KAARSEN

 

Paraffine kaarsen

Paraffine is een restproduct verkregen bij de zuivering van ruwe aardolie. Het smeltpunt kan variëren tussen 52°C en 72°C. Bij de laagste temperatuur is het comfortabel. De goedkopere kaarsen zijn meestal van paraffine met een hoeveelheid stearine (smeltpunt 70°C). Dikkere kaarsen hebben meestal een lager smeltpunt omdat er minder stearine in verwerkt zit. Tapse kaarsen daarentegen een hoger.
Waxinelichtjes zijn volledig vervaardigd uit paraffine.

Bijenwas kaarsen

Bijen scheiden deze wassoort af voor het vervaardigen van hun raten. Deze was heeft altijd een hoog smeltpunt, +/- 65°C en is niet geschikt om in deze toepassing te gebruiken.

Sojawax kaarsen

Wordt gemaakt van sojaolie, dikwijls worden er geurstoffen aan toegevoegd. Smeltpunt tussen 39°C en 62°C. Door toevoeging van cacao- en sheaboter tezamen met een olie bekomt men massageolie.

Gelwax kaarsen

Het is een heldere en doorzichtige wassoort vervaardigd uit koolwaterstoffen. Dikwijls worden glitters toegevoegd. Smeltpunt 68°C, niet geschikt voor deze toepassing.

Speciale kaarsen

Deze bevatten dikwijls glitters, glas of metaaldeeltjes en worden om deze reden afgewezen.
Gekleurde kaarsen
Volledig door en door gekleurde kaarsen hebben geen merkbaar hoger smeltpunt als niet gekleurde, de hoeveelheid kleurstof per kaars bedraagt microgrammen.


Veiligheid

Verhoog de spanning
Kaarsen zijn een voorname oorzaak van brand, zorg voor een brandblusser en een emmer water.
Bij bondage zorg dat je deze snel kan bevrijden, hou scharen en veiligheidsmes bij de hand.
Shibari en kaarsen is een veel voorkomend beeld, het model wordt bijna helemaal bedekt met kaarsvet. Bedenk echter dat de kaarsen hiervoor speciaal voor zo een setting worden vervaardigd.
Zorg ervoor dat je het nodige hebt om brandwonden te verzorgen.
Kijk uit voor het hoofdhaar, zeker als de persoon rechtop staat, zo kan er een toortseffect ontstaan.
Blinddoek je ontvangende partner, zo bescherm je de ogen en verhoogd de spanning.
Bij liggende houding zorg voor een brandvrije of brandvertragende ondergrond.
Zorg voor voldoende verlichting, zodat je ziet waar en hoeveel kaarsvet er valt.
Laat kaarsen nooit zonder toezicht laten branden.
Het etiket of de op de kaarsen aangebrachte symbolen respecteren.
Het is aan te raden minimaal een zevental cm vrij te laten tussen de kaarsen. Zo voorkomt men dat de warmte van de ene kaars het branden van de andere beïnvloedt.
Kaarsen niet in de tocht plaatsen: ze branden onregelmatig, gaan roken en kunnen uitdoven.
Wiek bijknippen: het is aan te raden de wiek bij elk nieuw gebruik tot op 5 mm bij te knippen. Als de wiek te lang is, zal de kaars onregelmatig branden.
De ondergrond controleren waarop een brandende kaars geplaatst wordt: deze moet vlak en warmtebestendig zijn.

Druipen

Kijk uit
Test vooraf de kaarsen op je eigen huid. Hou de kaars op armlengte en druppel op de bovenzijde van je arm. Als dit niet te warm is doe hetzelfde aan de binnenzijde van onderarm. Als het te warm aanvoelt gebruik die kaars voor een romantisch etentje en zoek een andere kaars om op je geliefde te druppen.
Een goede beginpositie is je partner te laten neerliggen en er schrijlings over te gaan staan. Steek de kaars aan en wacht een ogenblik alvorens deze schuin te houden. Hou de kaars op grote hoogte, ver genoeg weg van de huid zodat de hitte niet te intens is. Let op de reactie van de partner en speel met de hoogte maar laat je niet meeslepen in het spel.
Voor elke meter dat kaarsvet valt daalt de temperatuur met ongeveer 5°C.
Hoe meer je druppelt op hetzelfde gebied, hoe intenser de hitte zal worden, beter is het om in lagen te werken. Wat druppelen, laten stollen en afkoelen en dan pas terug op dezelfde plaats. Met deze werkwijze is het mogelijk om afdrukken te maken van tepels of vagina.
Het combineren van kaarsvet en ijs – ijsdildo’s is een enorme sensatie. Na even weet de ontvanger niet meer of het ijs of kaarsvet is dat gevoeld wordt.
Het maken van ijsdildo’s is eenvoudig. Vul een condoom met water en knoop het uiteinde dicht. Neem een drietal elastiekjes en span die apart, in ringen, rond het condoom zodat er een ribbelvorm ontstaat. Leg dit een dag op voorhand in de vriezer. Voor gebruik, verwijder elastiekjes en condoom en spoel de dildo af onder koud water. Dit is belangrijk om aanvriezen te voorkomen.

Vlekken

Deze vorm vraagt wat voorbereiding en is moeilijker in een spel fase te vatten. Smelt in een bainmarie op de laagste temperatuur paraffine- of sojakorrels . Voeg een minerale olie of sheaboter toe om het smeltpunt te verlagen en eventueel een kleurstof (vetkrijt). Om klontervorming te vermijden, blijf roeren tot alles opgelost is en neem onmiddellijk van de warmtebron. Blijf roeren tijdens het afkoelen en test op je arm tot de gewenste temperatuur bekomen is.
Neem een handvol kaarsvet en smeer het uit op je partner, hoe meer je het spreidt hoe sneller het zal afkoelen.
Door verschillende kleuren te gebruiken kan er een kunstwerk ontstaan. Door gebruik te maken van penselen is het mogelijk om figuren op het lichaam te schilderen of te pointeren (aanstippen) met kaarsvet.


Verwijderen van kaarsvet

Kaarsvet hecht zich erg goed
Als de huid vooraf is gemasseerd met olie zal het kaarsvet nadien makkelijk loslaten.
Kaarsvet hecht zich erg goed aan haartjes, als het niet de bedoeling is om te waxen is vooraf ontharen de beste optie.
Krabben kan eveneens gewaard worden of afschrapen met een mes als mindplay.
Voor de diehards is een zweep een goed alternatief, al zal die op zijn beurt moeten gereinigd worden.
Kaarsvetvlekken in lakens en wollen vloerbedekking verdwijnen als je keukenpapier op en liefst ook onder de vlek legt. Met een warme strijkbout ga je over de vlek. Neem steeds een nieuw stukje papier. Je kan de stof ook eerst 48 uur in de diepvriezer leggen en het keiharde vet zoveel mogelijk afbrokkelen. Daarna met de strijkbout en keukenpapier. Rest kleurvlekken met alcohol verwijderen.

COMMENTAAR

  1. amadeus

    oktober 31, 2016

    ik dacht dat ze bij pabo speciale kaarsen hebben, we moeten toch ook aan onze sponsor van EWS denken hé !!

VOEG EEN REACTIE TOE

*