Mijn partner heeft een fetisj, Onlangs vertelde mijn vriend me dat hij opgewonden raakt van opblaasbare dingen. Hier schrok ik erg van… Wat betekent deze fetisj en hoe moet ik er mee omgaan?
Beste Marina,
Wat is een fetisj?
Fetisjisme betekent dat iemand opgewonden raakt van niet-levende objecten. Dat kunnen bijvoorbeeld ook bepaalde lichaamsdelen zijn, zoals bij de voet fetisj. Diegene kan hierover gaan fantaseren of zich er naar gedragen, zoals seks hebben met dit object of lichaamsdeel. Er bestaat eigenlijk niet zoiets als een ‘normale seksualiteit’.
Want wist je dat in België en Nederland 10,5% van de mannen wel eens een fetisjistische fantasie heeft? Jouw partner is dus echt niet de enige!
Waar komt een fetisj vandaan?
Je vraagt je vast af hoe zo’n fetisj dan ontstaat. De wetenschap is daar niet helemaal zeker over. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van een fetisj:
De ‘Brain-overlap’ Theorie: Sommige delen in ons brein regelen onze seksualiteit. Deze liggen vlak bij gebieden die lichaamsdelen en emoties beheren. Activiteit van deze gebieden kan gaan overlappen waardoor een fetisj kan ontstaan.
De ‘Pavlov’ Theorie: Ons brein kan seksualiteit gaan associëren met items die in eerste instantie niet seksueel van aard zijn. Wanneer we bij toeval opgewonden raken terwijl we op dat moment bijvoorbeeld op een opblaasbaar matje liggen, kan opwinding gekoppeld worden aan dit opblaasbare object.
De ‘Gross-out’ Theorie: De grenzen van wat we normaal gesproken niet opwindend vinden, kunnen gaan vervagen. Met andere woorden: we worden soms zó opgewonden, dat we geil worden van iets waar we normaal gesproken niet geil van zouden worden. Dit kan leiden tot een patroon van opwinding bij objecten, zoals voeten of opblaasbare dingen, die eerder werden gezien als niet-opwindende dingen.
De Pijntheorie: In onze hersenen circuleren allerlei stofjes die actief worden tijdens seks. Dezelfde stofjes worden ook actief wanneer wij pijn ervaren. Dit kan verklaren waarom sommige mensen hebben een voorkeur hebben voor pijn tijdens seks, zoals spanking en sommige vormen van BDSM
Laat het bezinken
Je geeft aan dat je er van schrikt dat jouw partner een fetisj heeft. Het is begrijpelijk dat je dit nieuwtje moet laten bezinken.
Neem hier de tijd voor. Probeer voor jezelf goed te bedenken wat je van dit nieuwtje vindt.
Niemand anders dan jij kan daar het beste over oordelen. Bedenk daarbij goed wat jouw mening is over zijn fetisj en wat de rol van de fetisj van jouw partner is in jullie relatie.
Praat er samen over
Wanneer je voor jezelf hebt bedacht hoe je over zijn fetisj denkt, kun je het hier samen over hebben.
Er samen over praten kan voor jullie beiden fijn zijn om zijn fetisj een plekje te geven in jullie relatie.
Probeer hierbij naar elkaar te luisteren en elkaar de ruimte te geven om jullie wensen hierover uit te spreken. Vertrouwen is hierbij belangrijk.
Experimenteer
Wees creatief en bekijk wat voor jullie wel (of juist niet!) fijn en opwindend werkt. Er zijn een aantal toys en artikelen die jullie hierbij kunnen helpen!
Denk bijvoorbeeld aan opblaasbare dildo’s of een opblaasbaar laken waarop jullie lekker los kunnen gaan.
Ook kunnen jullie eens kiezen voor een romantische avond, versiert met opgeblazen ballonnen.
Bull for cuckold
Zeer opwindend