BDSM IS OOK EEN LEVENSSTIJL


BDSM IS OOK EEN LEVENSSTIJL
BDSM is voor de meeste iets onbegrijpelijks, er heerst nog steeds een groot taboe over.

Liefhebbers van BDSM zullen er niet snel met familie, vrienden of collega’s over praten . Toch zijn er velen die zich aangetrokken voelen tot het spel van macht en onderwerping. Het is een ‘hot item’ en komt vaker voor dan men denkt, maar wat is het eigenlijk en is het eng of gevaarlijk? BDSM kan op vele wijzen worden beleefd en het gebeurd echt niet alleen maar in donkere kelders! eyes wide shut eyeswideshut

 

 

BDSM

Bondage, Discipline, Sadisme, Masochisme.

BDSM is een uitwisseling van macht en onderdanigheid binnen een relatie, het is vrijwillig, met vooraf bepaalde grenzen, binnen een bepaalde tijd en met als oogmerk voor alle partijen lust – bevrediging te bekomen.

Bondage = het in bedwang houden, immobiliseren van een onderdanige partner.
Discipline = gehoorzaamheid aan voorschriften en bevelen.
Sadisme = genoegen – bevrediging vinden in het fysisch en psychisch pijnigen van een ander.
Masochisme = het beleven van genot bij het ondergaan van vernederingen of pijn.

Bij BDSM is vertrouwen, veiligheid, vrijwilligheid en verstandig handelen cruciaal. Eén of meerdere code- of stopwoorden worden afgesproken zodat het spel afgeremd of gestaakt kan worden als een van de partijen dit wenst.

Hieronder een kleine greep uit verschillende spel elementen:

Spanking: billenkoek, met blote hand of hulpmiddel.
Waterbondage: bondage in combinatie met een sterke waterstraal of (dompel)baden.
Zwepen: onderdanige partner liefdevol of hard slaan met een zweep, flogger.
Kaarsvet: gesmolten (speciale) kaarsvet op de huid druppelen of gieten.
Ponyplay: een rollenspel waarbij de onderdanige partner zich als een pony gedraagt.
Rapeplay: een vrijwillig rollenspel waarbij een ‘verkrachting’ wordt nagespeeld.
Mindplay: is het spelen met de gedachten van de sub en haar zo met woorden – daden te laten voelen – doen wat de dominant van haar verwacht.
Breathplay: wurgsex, informeer je heel goed vooraleer dit toe te passen.
Electroplay: “behandeling” d.m.v specifieke, veilige elektrische toestellen.

Dominant

Dominantie is de behoefte om anderen in bedwang te houden, om ze te leiden en richting te geven. De regels en bakens uit te zetten waarin een sessie zich afspeelt, met als doel een bevrediging voor beide partners.

Dominantie heeft vooral met zelfbewustzijn te maken, beseffen dat je het bent en er ook mee willen omgaan in het voordeel van beide partners in het spel. Als dominant ben je  verantwoordelijk voor het hele spel, inclusief het genot van de onderdanige en de zorg dat de onderdanige niets tekort komt, mentaal en fysiek, door het inleveren van zijn of haar invloed en macht. Dominantie wordt individueel aangepast aan hetgeen de onderdanige ervan verwacht.

Onderdanig

Iemand die bereid is een bepaalde hoeveelheid  macht aan de dominant over te dragen is onderdanig. Toe te laten dat men zich onderwerpt aan hetgeen de dominant wenst te doen en daar een passieve, ondergaande houding bij in te nemen. Hoeveel controle er wordt overdragen wordt door de onderdanige zelf beslist. Als onderdanige ben je geen voetveeg, je hoeft niet alles goed te vinden. Je hebt zelfvertrouwen en je kan oordelen over hetgeen je beleeft.

Iemand die aangeeft in de eerste plaats masochist te zijn geeft daarmee aan dat pijn een essentieel deel uitmaakt van de beleving.

24/7 en TPE

Voor sommige mensen is BDSM een levensstijl en staat hun hele leven in het teken van BDSM. Deze mensen zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week dominant of onderdanig. Over het algemeen merkt een omgeving hier weinig van. Een onderdanige heeft hierbij ook nog wel enig inspraak over hoe dingen gaan en wat er gaat gebeuren. Een extremere vorm is TPE, Total Power Exchange. Hier kan men ook spreken van 24/7 maar dan heeft een onderdanige géén enkel inspraak meer over zijn eigen leven, alle controle (en verantwoordelijkheid) wordt overgedragen aan de dominant.

Switch

Iemand die zowel dominante als onderdanige gevoelens heeft kan zichzelf switch noemen. Dit betekent echter niet voor ieder hetzelfde. Zo zijn er die zich voornamelijk dominant voelen, maar het leuk vinden om zo af en toe de onderdanige rol op zich te nemen. Anderen hebben het gevoel helemaal dominant en helemaal onderdanig te zijn. Sommige switches kunnen binnen 1 spel en met 1 persoon van rol wisselen. Voor anderen is het gebonden aan de relatie, zij zijn bij één persoon uitsluitend dominant of onderdanig, dat wisselt niet af. Vele varianten zijn mogelijk.

Seks of geen Seks?

Vaak wordt gedacht dat BDSM en seks sterk met elkaar zijn verweven. Toch is dit niet altijd het geval. Veel mensen genieten juist van het spel zelf en willen absoluut geen seks. Voor hun zijn BDSM en seks twee aparte dingen die niet hoeven samen te gaan.
Er zijn ook liefhebbers waarbij het juist wel om seks draait, denk bijvoorbeeld aan rape-play. Door de vele vormen van BDSM is de behoefte aan seks sterk verschillend per situatie en persoon.

Door wie wordt BDSM bedreven?

Liefhebbers van BDSM zijn terug te vinden in alle lagen van de bevolking. Het wordt bedreven door zowel mannen als vrouwen in alle denkbare combinaties: man/vrouw, vrouw/vrouw en man/man of groepen. Het heeft absoluut niets met afkomst, geaardheid, geslacht of opleidingsniveau te maken. Ook aan het uiterlijk is niets af te leiden. Zo kan de lieve buurvrouw in het weekend wel een strenge meesteres zijn en je chef een latex-slaaf!

Is het eng of gevaarlijk?

Speel alleen met iemand die volledig te vertrouwen is! Geef je als onderdanige nóóit over aan iemand die je nog maar net kent en zorg steeds voor een back-up!

Zolang iedereen zich houdt aan veiligheid en vooraf gemaakte afspraken, kan er weinig gebeuren maar voorzichtigheid en rationeel denken zijn steeds noodzakelijk. Pas op met alcohol en verdovende middelen omdat hierdoor gemakkelijker grenzen kunnen worden overschreden. Zorg steeds dat een onderdanige binnen enkele seconden bevrijd kan worden in geval van nood, wat voor spel er ook gespeeld wordt!
Er moet rekening gehouden worden met de lichamelijke conditie en fysieke mogelijkheden van de onderdanige, een spierziekte of reumatische klachten bepalen de mogelijkheden.

BDSM kan ook met zachte hand

Bij BDSM wordt dikwijls aan zwepen, klemmen, leer en kettingen gedacht, dit is maar voor een gedeeltelijk waar. Veel mensen experimenteren thuis met bondage, door hun partner een keertje vast te binden met speciale zachte handboeien, “love cufs” genaamd. De partner wordt hierbij geblinddoekt om het extra spannend te maken. Vastbinden en dan liefdevol strelen of met een veertje kietelen is ook een onderdeel van BDSM!

BDSM Embleem

BDSM heeft een eigen embleem, deze is ontworpen in Amerika anno 1995. Het is een vrij neutraal teken die niet aanstootgevend is en ook niet direct een link legt met BDSM voor de “buitenwereld” De insiders verwerken het symbool in sieraden, tatoeages om elkaar op deze wijze te herkennen en eventueel contact te leggen.

(The BDSM Emblem is copyright 1995 by Quagmyyrr@aol.com who maintains the copyright in order to protect the symbol. It is freely available for all educational and non-commercial use within the BDSM community whitout charge)

Bron: El-ja http://www.infonu.nl/

 

COMMENTAAR

  1. Playthegame

    februari 24, 2014

    Alweer een hartelijke dank voor de webmasters voor al de verklarende informatie ,
    bij elk artikel , en elke vorm van seksbeleving die we hier kunnen vinden op deze website.

    En dont Forget bij bdsm !! – *** SF *** = SAFETY FIRST ,, zekers,, SAFETY FIRST 😉

VOEG EEN REACTIE TOE

*